Dit is de achterzijde van Rivierlandschap met koeien en herders. Het is niet hoe een zeventiende- eeuws schilderij er aan de achterzijde uit zou moeten zien. Het spieraam is negentiende-eeuws en zelfs het doek dat we zien, is niet uit de zeventiende eeuw. Dit schilderij is in het verleden namelijk bedoekt, oftewel er is een nieuw doek tegenaan geplakt. Hierover zal in een ander blog verteld worden. Vandaag gaan we het hebben over het spieraam.
Spieramen kwamen pas in de achttiende eeuw in gebruik; daarvoor gebruikte men spanramen. Het verschil zit hem in de spieën in de hoeken. Bij een spieraam is het hout in de hoeken niet verbonden en er zitten gleuven in voor de spieën. Wanneer de spieën hier in worden geduwd, wordt het raam iets groter. Op deze manier kan er spanning op het doek worden gezet.
In elke hoek van het raam zitten twee spieën en op de dwarslatten kunnen ook spieën worden geplaatst. Bij Rivierlandschap met koeien en herders zijn een groot aantal spieën echter kwijtgeraakt. Lidwien Speleers: "Ik heb missende spieën weer aangevuld, zodat het doek weer uitgespied kan worden als dat nodig mocht zijn. Bovendien heb ik de spieën met visdraad aan elkaar gezet. Het draad zorgt ervoor dat ze niet meer zomaar uit het raam kunnen vallen."