In 2018 is het de 100ste geboortedag van Otto Dicke. Hij maakt als bekende Dordtse tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. Het Dordrechts Museum organiseert daarom een kleine overzichtstentoonstelling met circa 75 tekeningen.
Dicke is geboren in 1918 in Dordrecht. Hij was beeldend kunstenaar, tekenaar en illustrator, cartoonist, striptekenaar, boekillustrator en ontwerper van mozaïeken voor scholen en kerken.
Otto Dicke leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Hij was een geboren tekenaar. Een tekenfenomeen, werd hij al eens genoemd. De verworven inzichten van illustere voorgangers als Rembrandt, Daumier en de impressionisten, verwerkte hij in zijn persoonlijke stijl, zijn eigen schriftuur. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar.
In de jaren vijftig kreeg hij bekendheid als illustrator en striptekenaar. Jarenlang maakte hij onder andere samen met Cees Buddingh, het stripverhaal voor kranten als De Rotterdammer en de Nieuwe Haagse Courant. Later werd hij bekend door zijn vrije werk, voornamelijk gebundelde tekeningen van landschappen, modellen en kinderen.
De verbondenheid met zijn omgeving is even voelbaar in de vele landschappen, stads- en havengezichten, als in de portretten van volwassenen en kinderen en de modellen die hij tekende. Zijn atelier in het gebouw van het Dordtse Teekengenootschap Pictura was de plaats waar hij na 35 jaar zou terugkeren na de talloze reizen en tekentochten met collega’s.
Hoewel reeksen prachtige bladen zijn ontstaan op reizen (veel door Frankrijk), is het landschap van Otto Dicke’s voorkeur het Nederlandse, nauwkeuriger gezegd, het Hollandse landschap. Hij was verknocht aan Dordrecht, de plek waar hij geboren is. Het landschap, de dorpen en de stadjes langs de rivieren en in de waarden in de ruime omgeving van Dordrecht, tekende hij met een duidelijke genegenheid en met grote gevoeligheid voor stemming, voor klimaat.