Wout van Heusden
Wout van Heusden (1896-1982) leefde teruggetrokken in het Rotterdamse Tuindorp. Zijn etsen tonen een intrigerende wereld van wonderlijke figuren en surrealistische landschappen.
Van Heusden dreef met zijn zus een winkeltje in kunstnijverheid. Zonder veel contact met de kunstwereld ging hij zijn eigen weg. Toch bleef zijn werk niet onopgemerkt. In 1962 organiseerde museum Boijmans Van Beuningen een eerste retrospectieve tentoonstelling van zijn grafiek. In de jaren daarna volgden meer tentoonstellingen.
Van Heusden kwam uit een arbeidersgezin. Hij was al jong bezeten van tekenen en schilderen, maar moest in de leer bij een huisschilder. Als avondstudent aan de Rotterdamse kunstacademie maakte hij zich de grafische technieken eigen. Aanvankelijk schilderde hij surrealistische onderwerpen. Zijn grafiek sloot daar bij aan. Gaandeweg werden de ets en vooral de aquatint belangrijker. Hij werkte graag vanuit toevallige patronen of vlekken. Daarmee schiep hij een wereld van vreemde gestalten en mythische figuren, scheepswrakken en apocalyptische landschappen.
Het Dordrechts Museum verwierf de grafiekcollectie in 2015 als schenking – die tot stand kwam door bemiddeling van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum – van het Rotterdamse echtpaar Van Waardenberg-Hoesen. Van Waardenberg kwam veel bij de kunstenaar thuis. Ze voerden dan lange gesprekken over kunst. Af en toe kocht Van Waardenberg een werk. Uiteindelijk omvatte de collectie zo’n zeventig bladen.