De eerste grote overzichtstentoonstelling over de in Dordrecht geboren schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925).
Jan Veth was een veelzijdig man. Hij was een van de meeste gewaardeerde portretschilders en meest gerespecteerde kunstcritici van zijn tijd. Hij begaf zich in het hart van de Hollandse kunstwereld rond 1900. Veth schilderde talloze portretten en was een begenadigd prentmaker. Hij schreef over beeldende kunst, hij was dichter en een pionier op het gebied van de monumentenzorg.
Veth is met recht een beschouwende geest te noemen. Iemand die de kunst en de mensen om hem heen observeerde en haarfijn vastlegde. In rake, realistische en ontroerende portretten bracht Jan Veth zijn modellen op het doek tot leven.
Die scherpe blik beperkt zich niet alleen tot zijn eigen kunst. Zijn intelligente en vlijmscherpe mening over de kunst van anderen was toonaangevend in de kunstgeschiedenis en zijn inzet voor het openbaar kunstbezit geldt nog tot de dag van vandaag. Veth zag als een van de eersten in Nederland het talent van Vincent van Gogh, bejubelde het werk van Breitner en Jan Toorop en stond als groot Rembrandt-kenner aan de wieg van Museum het Rembrandthuis.
De expositie vertelt ook over de mens áchter de kunst. Brieven en geschriften wekken de geesteswereld van deze imponerende kunstenaar tot leven. We krijgen zo een uniek inkijkje: door het oog van de kunstenaar zelf. Een kunstenaar die nog te weinig mensen kennen, maar wiens nalatenschap vandaag de dag nog steeds en op verrassend veel plekken zichtbaar is.
Veth als gids
Met een hoorspel als audiotour is de briefcorrespondentie tussen Jan en Anna Veth bij de schilderijen te beluisteren. In een tweede audiotour, door de vaste collectie van het museum, is Veths mening over kunst te horen. Podcastmaker en schrijver Ko van 't Hek gaat daarover in gesprek met drie kunstcritici - Hans den Hartog Jager, Yuki Kho en Zoë Dankert - over de kunstkritiek van vroeger en nu.
Persoonlijke portretkunst
Veths observerende manier van kijken en zijn bijzondere portretten hebben door de jaren heen veel kunstenaars, schrijvers en andere makers geïnspireerd. In ons speciale atelier op zaal kunnen bezoekers, jong en oud, hun eigen zelfportret maken, zelfstandig of tijdens de inloopworkshop met begeleiding. Er is een mogelijkheid tot het maken van een portretfoto en er is speciaal tekenmateriaal aanwezig om vervolgens mee te experimenteren. Na afloop van het tentoonstellingsbezoek kan het portret mee naar huis worden genomen.
Schoolprogramma
Speciaal voor deze tentoonstelling staat het schoolprogramma Selfies en Portretten in het teken van deze schilder. Lees meer over de schoolprogramma's.
Information in English
Find all the information above in English through this page.